27 Σεπ 2014

Ο αξέχαστος μήνας

Το Τικλ Χεντ είναι ένα ψαροχώρι, ή μάλλον ένα μικρό λιμάνι σε μια απομακρυσμένη ακτή της Νέας Γης στον Καναδά, το οποιό για χρόνια μαστίζεται από την ανεργία. Ο κόσμος ζει από τα επιδόματα της πρόνοιας, αλλά δεν τα βγάζει πέρα. Άλλοι φεύγουν για δουλειά, οικογένειες διασπώνται έστω και προσωρινά και γενικά δεν κινείται τίποτα.
Ως ελπίδα για τους κατοίκους παρουσιάζεται η προοπτική να ανοίξει ένα εργοστάσιο μιας πετρελαϊκής εταιρίας στο λιμάνι. Αν και δεν αρέσει η ιδέα αυτού του είδους εργοστασίου, η προοπτική της εργασίας δίνει ένα ισχυρό κίνητρο. Όμως το πρόβλημα είναι ότι στο χωριό δεν υπάρχει γιατρός, γεγονός που αποθαρρύνει την εταιρία να φτιάξει το εργοστάσιο.
Όταν κατά έναν παράδοξο και συμπτωματικό τρόπο, ένας νεαρός γιατρός, ο Πωλ Λιούις, αναγκάζεται να μείνει στο χωριό για ένα μήνα, ο Μόρεϋ, ο νέος δήμαρχος (καθώς ο πρώην δήμαρχος έφυγε στην πόλη για να δουλέψει), καταστρώνει με τους κατοίκους του χωριού ένα σχέδιο. Πρέπει να κάνουν το γιατρό να αισθανθεί ότι το χωριό είναι ο ιδανικός τόπος γι'αυτόν να ζει, ώστε να παραμείνει εκεί κι έτσι η εταιρία να φτιάξει το εργοστάσιο. Όταν όμως διαπιστώνουν ότι οι συνήθειες του γιατρού είναι διαφορετικές έως και άγνωστες στους κατοίκους του χωριού, η λύση είναι μία, το ψέμα. Πόσο όμως μπορεί να απέχει ένα αληθοφανές ψέμα από την πραγματικότητα; Πόσο μια αλληλουχία ψεμάτων; Είναι άραγε αποδεκτό ένα ψέμα όταν γίνεται για καλό σκοπό ή μερικές φορές αυτό το ψέμα ξεπερνά τα όρια;

Μέσα σε ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο τοπίο μιας απομακρυσμένης ακτής των βόρειων θαλασσών και μέσα στα καταπράσινα λιβάδια με τους χωματόδρομους και τα ξύλινα σπίτια, εμφανίζεται ένας νεαρός που δεν έχει φύγει ποτέ του από τη βαβούρα της μεγαλούπολης, και έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις που του φαίνονται πρωτόγονες. Σιγά σιγά αρχίζει και μπαίνει όμως στο κλίμα του χωριού, καθώς οι κάτοικοι διαρκώς προσποιούμενοι κάτι που δεν είναι, θα τον κάνουν να νιώσει σαν στο σπίτι του. Μέσα από την αυθεντικότητά τους και την καρικατουρίστικη φυσιογνωμία της χωριάτικής τους καταγωγής, οι κάτοικοι του χωριού με τα ψέματά τους θα ωθήσουν τον Πωλ στο να ανακαλύψει την αλήθεια που αυτά κρύβουν και να συνειδητοποιήσει ποια ζωή πραγματικά του ταιριάζει και τι λογής ανθρώπους θέλει να έχει δίπλα του.
Η ταινία αποτελεί επανέκδοση της γαλλόφωνης, επίσης καναδικής παραγωγής, ταινίας "Le grand séduction" (διεθνής τίτλος: "Seducing Dr. Lewis"), η οποία δεν προβλήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες του Ιρλανδού ηθοποιού Μπρένταν Γκλίσον ως δημάρχου και του βετεράνου Καναδού ηθοποιού Γκόρντον Πίνσεντ ως του βοηθού του δημάρχου, για την οποία βραβεύτηκε στα Βραβεία Genie.
Στη χώρα μας, η ταινία προβάλλεται από τις 25 Σεπτεμβρίου 2014.

The grand seduction (2013)
Σκηνοθεσία: Don McKellar
Σενάριο: Michael Dowse, Ken Scott
Πρωταγωνιστούν: Brendan Gleeson, Taylor Kitsch, Gordon Pinsent, Liane Balaban, Mark Critch, Rhonda Rogers, Peter Keleghan
Διάρκεια: 113'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 26 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: