17 Ιουλ 2013

Μυστικά και ψέματα

Η Ορτάνς είναι μια επιτυχημένη μαύρη οφθαλμίατρος. Μετά το θάνατο της θετής της μητέρας, αναζητεί τους πραγματικούς της γονείς και ανακαλύπτει προς έκπληξή της ότι η μητέρα της είναι μία μεσόκοπη λευκή γυναίκα χαμηλής τάξης, η Σύνθια Πέρλεϊ.
Η Σύνθια ζει με την εικοσάχρονη κόρη της, Ροξάν, με την οποία έχουν συνέχεια αμφίδρομες προστριβές για τον τρόπο ζωής της κάθε μιας.
Η Σύνθια, μια κατατρεγμένη ψυχή κατά το παρελθόν, με δυο ανεπιθύμητες εγκυημοσύνες, έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Μόρις, τον οποίο υπεραγαπά. Ο Μόρις εργάζεται ως φωτογράφος και ζει μια μάλλον μίζερη ζωή με τη σύζυγό του, Μόνικα. Η Μόνικα και η Σύνθια δεν συμπαθιούνται καθόλου και αυτό είναι που βαραίνει πολύ τον Μόρις, ο οποίος θέλει να βλέπει γύρω του τον κόσμο ευτυχισμένο, κάτι που η ευρύτερή του οικογένεια δεν μπορεί να του προσφέρει. Ο Μόρις νοιάζεται πολύ και για την ανηψιά του, όμως στεναχοριέται που δεν μπορεί να είναι μέρος της ζωής της έτσι όπως θέλει εκείνος.
Όταν στη ζωή της Σύνθια θα εμφανιστεί η Ορτάνς, ένα παιδί για το οποίο δεν ήξερε κανείς τίποτα, η ζωή της Σύνθια θα αλλάξει. Θα βγει επιτέλους από το σπίτι και για άλλο λόγο πλην της δουλειάς της και θα αναζωογονηθεί, παρά την αρχική ντροπή που ένιωσε προς την κόρη που είχε παρατήσει πριν χρόνια.
Όταν η Ορτάνς εμφανιστεί μπροστά στην οικογένεια και γίνει η αποκάλυψη, θα γίνει η αιτία να αποκαλυφθούν όλα εκείνα τα καλά κρυμμένα μυστικά που είχαν οδηγήσει τα μέλη της οικογένειας στη μακροχρόνια παρεξήγηση και το μίσος.

Ορισμένες φορές η αλήθεια πονάει και καλό είναι να αποκρύπτεται. Όμως υπάρχουν φορές που η απόκρυψη της αλήθειας στερεί τη δυνατότητα κατανόησης κάποιων προβλημάτων. Μυστικά ντροπιαστικά κρυμμένα στο χρόνο αποκαλύπτονται και κάνουν τα μέλη της οικογένειας να γνωρίσουν πραγματικά το ένα το άλλο και να λύσουν τις παρεξηγήσεις που τα ταλάνιζαν.
Στην αρχή οι πρωταγωνιστές παρουσιάζονται στο δικό τους περιβάλλον, χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει σύνδεση των ιστοριών τους. Όταν σιγά σιγά οι ιστορίες των ανθρώπων αυτών αρχίζουν να ενώνονται, θα ξετυλιχτεί το κουβάρι της ιστορίας, μέχρι την τελική της κορύφωση, μια κορύφωση που θα ταίριαζε σε αρχαίο δράμα, παρά την ευτυχή της κατάληξη.
Πανάξια η ταινία τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ενώ βραβείο ερμηνείας απέσπασε η Μπρέντα Μπλέθυν για τη συγκλονιστική της ερμηνεία στο ρόλο της Σύνθια.

Secrets and lies (1996)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Mike Leigh
Πρωταγωνιστούν: Brenda Blethyn, Timothy Spall, Phyllis Logan, Marianne Jean-Baptiste, Claire Rushbrook, Lee Ross, Elizabeth Berrington
Διάρκεια: 146'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: