29 Απρ 2013

No Man's Land

Μια ομάδα ιχνηλατών Βοσνίων στρατιωτών πέφτει σε ενέδρα Σέρβων σε ένα όρυγμα στα όρια της περιοχής του ελέγχου των δυο αντιμαχόμενων πλευρών. Σώζεται μόνο ο ένας, ο Τσίκι, ενώ ένας άλλος, ο Τσέρα, κείτεται ξαπλωμένος και τον θεωρούν νεκρό. Μην μπορώντας να ξεφύγει ο Τσίκι παραμένει στο όρυγμα.
Εκεί κατευθύνονται ένας έμπειρος Σέρβος στρατιώτης, μαζί με τον νεοσύλλεκτο Νίνο. Ο Τσίκι κρύβεται, αλλά τους παρακολουθεί. Εκεί ο έμπειρος τοποθετεί μια νάρκη κάτω από το σώμα του Τσέρα, που επίσης τον θεωρεί νεκρό, η οποία νάρκη ενεργοποιείται μόλις απομακρυνθεί το βάρος από πάνω της.
Ο Τσίκι σκοτώνει τον έμπειρο στρατιώτη και τραυματίζει τον Νίνο. Εκεί που λογομαχούν και που το πάνω χέρι το έχει μια ο ένας και μια ο άλλος, διαπιστώνουν ότι ο Τσέρα ακόμη ζει. Για να παραμείνει εν ζωή όμως, θα πρέπει να μην σηκωθεί από εκεί που βρίσκεται ούτε να κάνει κάποια κίνηση που πιθανόν να ενεργοποιήσει τη βόμβα.
Οι δυο αντίπαλοι στρατιώτες στην απόγνωσή τους από τη φρίκη του πολέμου καλούνται να σώσουν τη ζωή του τρίτου. Με ένα τέχνασμα τραβούν την προσοχή των δυο αντιμαχόμενων στρατών, οι οποίοι δίνουν σήμα στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να επέμβει, χωρίς όμως να ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Δεν ξεχνούν όμως σε ποια πλευρά βρίσκονται ο καθένας και παρά τις λίγες ενδείξεις συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ τους, φανατίζονται ο ένας εναντίον του άλλου κυρίως γιατί η ίδια τους η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο.
Όταν επέμβει η Ειρηνευτική Δύναμη για να δώσει λύση στην παράξενη αυτή υπόθεση, υπό το διακριτικό βλέμμα των δύο στρατών και υπό την σε ορισμένες περιπτώσεις αδιάκριτη στάση δυτικών πολεμικών ανταποκριτών, τα πράγματα δεν θα πάρουν την τροπή που όλοι θα επιθυμούσαν.

Από τη μια έχουμε Δυο ανθρώπους, που μιλούν την ίδια γλώσσα και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να συζητούν φιλικά και πολιτισμένα, βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα και ξέρουν ότι κάλλιστα ο ένας θα μπορούσε να σκοτώσει τον άλλον. Ο κίνδυνος της ζωής ενός ανθρώπου καταφέρνει έστω και προσωρινά να φέρει κοντά τους δυο αυτούς ανθρώπους. Ο ένας έχει την ανάγκη του άλλου και ένας τρίτος έχει την ανάγκη και των δύο. Ξέρουν όμως ότι όταν το περιστατικό αυτό τελειώσει, τα όπλα θα μιλήσουν και πάλι.
Από την άλλη έχουμε την Ειρηνευτική Δύναμη, που καλείται να επέμβει σε μια χώρα με την οποία δεν έχει κανένα δεσμό και που όπως φαίνεται δεν δείχνει και την δέουσα ευθύνη για το σκοπό για τον οποίο βρίσκεται εκεί. Οι νεότεροι φαίνεται να θέλουν να βοηθήσουν, όμως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα πέρα από τις διαταγές που δέχονταν από τους ανωτέρους τους, από ανθρώπους που ίσως και να μην μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται πραγματικά στο πεδίο της μάχης και που προσπαθούν με αισχρούς τρόπους να κρύψουν από τα ΜΜΕ την ανευθυνότητα και την ανικανότητά τους.
Η ταινία απέσπασε πολλά βραβεία σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, καθώς και Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Ničija zemlja (2001)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Denis Tanović
Πρωταγωνιστούν: Branko Đurić, Rene Bitorajac, Filip Šovagović, Georges Siatidis, Serge-Henri Valcke, Mustafa Nadarević, Bogdan Diklić, Simon Callow, Katrin Cartlidge, Tanja Ribič, Sacha Kremer, Alain Eloy
Διάρκεια: 98'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: