14 Μαρ 2013

Pietà

Ο Κανγκ-Ντου βγάζει χρήματα από τοκογλυφίες. Τους άνθρωπους που τού χρωστούν χρήματα, όταν δεν έχουν να πληρώσουν τους υπέρογκους τόκους, τους αναγκάζει να κόψουν το χέρι τους ή τους σακατεύει μπροστά σε οικεία τους πρόσωπα, ενώ άλλοι ωθούνται στην αυτοκτονία.
Αυτός, όμως, ο σκληρός άνθρωπος είχε την ευκαιρία να μαλακώσει. Όταν μια μυστηριώδης γυναίκα τού παρουσιάζεται ως η μητέρα του, που τον είχε εγκαταλείψει στη γέννα, και αρχίζει να τον φροντίζει, ο Κανγκ-Ντου βρίσκει την αγάπη που του είχε λείψει και αρχίζει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Ο σκληρός αυτός άνθρωπος πλέον ανήκει στο παρελθόν, όταν συνειδητοποιεί τι κακό έχει κάνει στον κόσμο.
Η γυναίκα, όμως, αυτή είναι το κλειδί του μυστηρίου που καλύπτει αυτή τη μεταστροφή. Ποιος είναι ο σκοπός της εμφάνισής της μετά από 30 χρόνια, αλλά και της εξαφάνισής της; Ποια μυστικά κρύβει; Πώς θα την υποδεχτεί ο Κανγκ-Ντου και πώς θα αντιδράσει όταν πλέον συνειδητοποιήσει την αλήθεια;

Ο Κιμ Κι-Ντουκ επιστρέφει με μια ταινία αγάπης και εκδίκησης. Η αγάπη φαίνεται ότι μπορεί να λυτρώσει τις ψυχές ακόμη και των πιο σκληρών ανθρώπων, όταν αυτοί δεν την είχαν νιώσει ποτέ. Ίσως η ζωή του Κανγκ-Ντου να ήταν εντελώς διαφορετική, αν είχε νιώσει από παιδί τη μητρική αγάπη, και τώρα που την νιώθει έστω και όψιμα, αρχίζει να συνειδητοποιεί την πικρή αλήθεια, να συνειδητοποιεί πώς είναι να έχει κανείς συγγενείς που νοιάζονται γι' αυτόν και που υποφέρουν όταν αυτός υποφέρει.
Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στη γνωστή εικονογραφία της Παναγίας που κρατάει το νεκρό σώμα του Ιησού. Στην ταινία μια μητέρα σηκώνει το βάρος του μαρτυρίου για το χαμένο της γιο. Η ταινία απέσπασε βραβεία σε φεστιβάλ στην Ασία, ενώ σάρωσε τα βραβεία στο Φεστιβάλ της Βενετίας αποσπώντας το Χρυσό Λέοντα. Στη χώρα μας προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 17 Ιανουαρίου 2013.

Pietà (피에타 - 2012)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Kim Ki-Duk
Πρωταγωνιστούν: Lee Jung-Jin, Jo Min-Su, Kang Eun-Jin, Woo Gi-Hong, Cho Jae-Ryong, Kwon Se-In, Son Jong-Hak
Διάρκεια: 104'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Μακεδονικόν" στη Θεσσαλονίκη στις 13 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: