29 Ιουλ 2012

4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες

Ρουμανία 1987. Δύο φοιτήτριες, η Οτίλια και η Γκάμπι συγκατοικούν στις φοιτητικές εστίες. Η Γκάμπι έχει μείνει έγκυος και επιθυμεί να κάνει έκτρωση, κάτι που την εποχή εκείνη ήταν παράνομο. Η Οτίλια αποφασίζει να την βοηθήσει. Πρέπει, όμως, να δράσουν κρυφά από όλους, πρέπει το γεγονός αυτό να μην μαθευτεί από κανέναν.
Στην Γκάμπι είχαν συστήσει τον Βιορέλ ή "Μπέμπε", ειδικό σε παράνομες εκτρώσεις, ο οποίος αναλαμβάνει την έκτρωση. Αφού επικοινώνησε η Γκάμπι μαζί του, μετά έπρεπε να κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο, ώστε να γίνει η έκτρωση. Η Οτίλια αφού διαπιστώνει ότι το ξενοδοχείο που έκλεισε η Γκάμπι δεν έκανε την κράτηση τελικά, βρίσκει με δυσκολία δωμάτιο αλλού ικετεύοντας την ρεσεπσιονίστ.
Η Οτίλια βρίσκει τον Βιορέλ, ο οποίος θυμώνει όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν ήρθε η ίδια η Γκάμπι στη συνάντηση και ότι έκλεισαν δωμάτιο σε διαφορετικό ξενοδοχείο από αυτό που είχαν συμφωνήσει. Παρ' όλα αυτά όμως, δέχεται να κάνει την έκτρωση.
Στο ξενοδοχείο, η Γκάμπι δεν είναι ξεκάθαρη για το πόσο μηνών έγκυος ήταν, παρά το ότι είχε πει ότι ήταν δύο μηνών, κι ο Βιορέλ βρίσκει πάτημα να αυξήσει τις απαιτήσεις του, που αποπληρώνονται μόνο με σεξ, το οποίο του το προσφέρει η Οτίλια, ώστε να μην τις πουλήσει και φύγει.
Αφού γίνεται η επέμβαση και ο Βιορέλ φεύγει, η συζήτηση των δύο κοριτσιών αποκαλύπτει τις ανακρίβειες της Γκάμπι στην υπόθεση αυτή, ανακρίβειες που λόγω του πανικού της κατάστασής της και της παρανομίας που διέπρατταν, δικαιολογούνται από την Οτίλια, έστω κι αν η ίδια έφτασε στο σημείο να σπιλώσει τον εαυτό της.
Έπειτα, η Οτίλια έπρεπε να φύγει, καθώς ήταν καλεσμένη στα γενέθλια της μητέρας του φίλου της, Άντι, στον οποίο τελικά αποκαλύπτει πού ήταν, καθώς και την έκτρωση της φίλης της. Συζητούν και τι θα συνέβαινε στο ενδεχόμενο δικής της εγκυμοσύνης, τη στιγμή που ο Άντι ήταν αντίθετος με την έκτρωση.

Η ταινία πραγματεύεται το μείζον ζήτημα της έκτρωσης, ιδιαίτερα δε σε μια εποχή και σε μια χώρα στην οποία κάτι τέτοιο ήταν απαγορευμένο. Παράλληλα, η παρανομία που διαπράττεται και οι κρυφές ενέργειες που γίνονται, δοκιμάζουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο συγκατοίκων και φίλων και μεταξύ του ίδιου του ζευγαριού. Η Οτίλια πρέπει να ζυγίσει σωστά τα πράγματα, να δει τι είναι πιο σημαντικό τελικά, να βοηθήσει τη φίλη της που έχει ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, γνωρίζοντας ότι είναι παράνομο και ότι πρέπει να δράσει κρυφά, μη γνωρίζοντας τι συνέπειες μπορεί να έχει η πράξη της, ή να αφοσιωθεί στη σχέση της με τον Άντι, πηγαίνοντας νωρίς στη γιορτή της μητέρας του. Απ' την άλλη, η Γκάμπι όντας σε κατάσταση πανικού, δεν λέει την πλήρη αλήθεια ούτε στην Οτίλια ούτε στον Βιορέλ, ώστε να είναι σίγουρη ότι τελικά θα γίνει η έκτρωση με κάθε κόστος.
Η ταινία απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία, με σπουδαιότερο σαφώς το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, καθώς και το βραβείο α' γυναικείου ρόλου για την Anamaria Marinca στο ρόλο της Οτίλια στη Στοκχόλμη. Στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 25 Οκτωβρίου 2007.

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007)
Σκηνοθεσία: Cristian Mungiu
Σενάριο: Cristian Mungiu, Răzvan Rădulescu
Πρωταγωνιστούν: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean, Luminiţa Gheorghiu, Adi Carauleanu
Διάρκεια: 113'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: