2 Απρ 2009

Slumdog Millionaire

Συνήθως, όταν ακούω πολλά κεράσια, κρατάω μικρό καλάθι. Έτσι, παρακολουθώντας την ταινία παρακινούμενος περισσότερο από τη σχετική διαφήμιση που έπεσε και από τα βραβεία που απέσπασε, αλλά κυρίως λόγω του ότι ήταν διαφορετική από τις υπόλοιπες ταινίες που κερδίζουν συνήθως τα Όσκαρ, προσπάθησα να είμαι λίγο αποστασιοποιημένος. Τελικά, παρά το τι πίστευα στην αρχή, δεν απογοητεύτηκα. Αντίθετα μάλιστα, η ταινία μου άρεσε αρκετά και πιστεύω ότι δίκαια απέσπασε τα βραβεία που απέσπασε στον υπέρλαμπρο διαγωνισμό μετρίων ταινιών, που η διαφήμιση και το χρήμα που έχει πέσει του έχουν δώσει πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτήν που αξίζει πραγματικά.
Περνώντας στα της ταινίας τώρα, περιγράφεται η ζωή ενός νεαρού Ινδού, του Τζαμάλ, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα εξελίσσεται στο παρόν ένα τηλεπαιχνίδι, το "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος", στο οποίο ο Τζαμάλ συμμετέχει.
Η αρχή της ταινίας βρίσκει τον Τζαμάλ στο κρατητήριο, κατηγορούμενος ότι έκλεψε στο παιχνίδι, καθώς κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ότι ένας φτωχός νεαρός από τις παραγκουπόλεις της Βομβάης θα μπορούσε να έφτανε στο να διεκδικεί το μεγαλύτερο ποσό στο συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι.
Κι εκεί η ιστορία αρχίζει. Η ανάκριση για το πώς ο νεαρός γνώριζε τις απαντήσεις φέρνει στο φως την ιστορία της ζωής του Τζαμάλ, από τα παιδικά του χρόνια με το θάνατο της μητέρας του σε μια έξαρση θρησκευτικής βίας στην παραγκούπολη, την γνωριμία του με ένα ορφανό κορίτσι, τη Λατίκα, την εκμετάλλευση του ιδίου, του μεγάλου αδερφού του, Σαλίμ, και της Λατίκα, από μαφιόζους, τη διαφυγή των δύο αδελφών κλπ. Όμως, ο έρωτας για τη Λατίκα έμενε ζωντανός και μετά από χρόνια την αναζητά και την βρίσκει. Όμως, ο Σαλίμ φαίνεται να παίρνει το στραβό δρόμο και συνεργάζεται με άλλον μαφιόζο και ουσιαστικά απάγει τη Λατίκα.
Ενώ οι ερωτήσεις του τηλεπαιχνιδιού ολοένα και δυσκολεύουν, η ιστορία του Τζαμάλ εξελίσσεται. Και στο άμεσο παρελθόν, μετά από χρόνια, εντοπίζει τον Σαλίμ στην υπηρεσία του μαφιόζου Τζαβέντ, και τη Λατίκα έρμαιο στις ορέξεις του μαφιόζου.
Και παίρνει την απόφαση να συμμετάσχει στο τηλεπαιχνίδι, όντας η μόνη του ευκαιρία να τον δει η Λατίκα. Κι ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας πείθεται για την αθωότητά του, του επιτρέπεται να συνεχίσει να παίζει στο τηλεπαιχνίδι και να διαγωνιστεί για την τελευταία ερώτηση, για το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο...
Άραγε, ποιο ήταν το πραγματικά μεγαλύτερο έπαθλο για τον Τζαμάλ; Το χρήμα, η δόξα, ή μήπως η αληθινή αγάπη που ναι μεν δεν αγοράζεται με χρήματα, ίσως όμως τα χρειάζεται για να επιβιώσει;

Ως γνωστόν, η ταινία, βρετανικής και ινδικής παραγωγής, απέσπασε 8 βραβεία Όσκαρ τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και αρκετά ακόμη βραβεία σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Καναδά.
Στην Ελλάδα η ταινία πήρε διανομή στις 5 Μαρτίου 2009.

Slumdog Millionaire - स्लमडॉग मिलियनेयर (2008)Σκηνοθεσία: Danny Boyle, Loveleen Tandan
Σενάριο: Simon Beaufoy, Vikas Swarup
Πρωταγωνιστούν: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal, Ankur Vikal, Mahesh Manjrekar, Anil Kapoor
Διάρκεια: 120'

Δείτε το τρέηλερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: